Håndhygiene | Hvordan vaske hendene riktig?

God håndhygiene er det viktigste tiltaket i grunnleggende hygienepraksis for å forhindre helserelaterte infeksjoner.

Under sykdommer, enten det er et coronavirus eller en vanlig influensa, er det derfor veldig viktig å opprettholde god håndhygiene. Det er faktisk noe av det mest effektive du kan gjøre for å unngå å bli syk.

Uansett om du går på toalettet, klapper et dyr, bruker mobiltelefonen eller tilbereder rått kjøtt kommer hendene dine ofte i kontakt med bakterier, virus og andre mikroorganismer.

Hvis du deretter berører ansiktet med hendene kan sykdomsfremkallere komme inn kroppen gjennom slimhinnene i munnen, nesen eller øyene og utløse en infeksjon. Å vaske hendene avbryter denne overføringveien. Hvis det ikke er noen muligheter til å vaske hendene på mens du er på farten, bør du i det minste unngå å berøre munnen, øyene eller nesen eller spise mat for hånd.

Mange smittsomme sykdommer overføres gjennom hendene. Disse inkluderer sykdommer som forkjølelse, influensa eller COVID-19. Å vaske hender er et enkelt og effektivt tiltak som kan beskytte mot infeksjon.

Hvis du vasker hendene regelmessig, beskytter du deg selv og andre mot mange sykdomsfremkallere. En grundig håndvask reduserer antall bakterier på hendene til opp til en tusendel. Dette reduserer risikoen for at sykdomsfremkallere kommer inn i kroppen med mat eller gjennom slimhinnene i munnen, nesen eller øyene eller bli gitt videre til familiemedlemmer, venner eller kolleger. Dette er spesielt viktig i tider med bølger av sykdom som akkurat nå i disse korona-tider.

En riktig og lang håndvask beskytter oss best mot bakterier og virus som koronavirus, også kjent som COVID-19 eller SARS-CoV-2. Såpe er veldig effektiv fordi den angriper lipidlaget (fettlaget) av viruser og gjør dem inaktive. Både bruk av flytende såpe og fast såpe egner seg.

Vask hendene regelmessig

Hendene skal ikke bare vaskes nå de er synlige skitne, da sykdomframkallere ikke er synlige for det blotte øye. Derfor bør du vaske hendene regelmessig i hverdagen, spesielt ved følgende anledninger:

Alltid etter:

 • du kommer hjem
 • besøker toalettet
 • bytter bleier
 • hoster eller nyser
 • kontakt med avfall
 • kontakt med dyr, dyrefôr eller dyreavfall

Alltid før:

 • måltidene
 • bruk av medisiner eller kosmetikk

Alltid før og etter:

 • tilberedning av måltider
 • kontakt med syke
 • behandlinger av sår

Slik fungerer grundig rengjøring av hånden:

Vask hendene i minst 20 til 30 sekunder på følgende måten:

 1. Hold hendene under rennende vann. Du kan velge temperaturen av vannet slik at den er behagelig for deg.
 2. Bruk rikelig med såpe: Tenk på håndflatene, baksiden av hånden, mellomrom, tommelen og neglene. Flytende såper er mer hygieniske enn såpestykker, spesielt i offentlige vaskerom.
 3. Gni inn såpen i flere sekunder.
 4. Vask såpen av hendene under rennende vann.
 5. Tørk hendene grundig. Det beste med et engangshåndkle. Hvert familiemedlem bør bruke sitt eget håndkle.

Håndsåpe

I hverdagen blir hendene raskest og mest stresset og forurenset av alle deler av kroppen. En tilsvarende høy rengjøringsytelse av såpene er derfor viktig for en pålitelig hygiene. Samtidig imponerer god håndsåpe med sine fordelaktige nærende egenskaper. De renser ikke bare hendene, men forsyner dem også med viktige vitale stoffer.

Verdifulle ingredienser i håndsåper som for eksempel olivenbladekstrakt beskytter huden med en naturlig hydrolipidfilm, mens produkter med peeling frigjør hendene for døde hudceller. Begge effektene har tilsammen en merkbar lettelseeffekt på stresset og tørr hud.


Hånddesinfeskjon

I det private miljøet er hånddesinfeksjon vanligvis ikke nødvendig. Desinfeksjonsmidler er ikke egnet for synlige skitne hender. Hvis det er økt risiko for infeksjon, kan det være fornuftig å desinfisere hendene etter å ha vasket hendene. Dette inkluderer for eksempel tilfeller der personer du er i kontakt med er smittet med multiresistente bakterier eller lider av svært smittsomme sykdommer som influensa eller COVID-19.

Også når personer med svekket immunforsvar bor i husholdningen med økt risiko for infeksjon, eller hvis pårørende som har behvor for pleie, kan hånddesinfeskon være fonuftig. Når du besøker sykehuset, skal hendene også desinfiseres både når du kommer inn og forlater det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *